Tadi pagi kita pergi "Market shopping"... looking for fresh vegetable... especially sayo kampong.... tapi hati berkenan dengan betik muda pulak.....mmm... dah tukar channel...
Betik muda buat kerabu memang sedap. Ingatkan Miss 5 tak suka sebab ada rasa masam manisnya.... rupa-rupanya dia tersangatlah S.U.K.A...
Resipinya ada d sini ya.....
Resipi:
1 biji Betik muda
2-3 cili padi
sedikit udang kering
2 biji limau kasturi
1 biji bawang merah di hiris halus
sedikit sos ikan (nampla)
sedikit gula
sedikit kacang tanah.
Cara:
Betik d hiris halus2.
Tumbuk cili padi bersama udang kering. Tumbuk jangan sampai hancur.
Kemudian masukkan kacang tanah dan tumbuk kasar saja.
Masukkan hirisan bawang merah, sos ikan, gula serta perahan air limau kasturi.
Benda tok mun kat Thailand... d panggil SomTam....
ReplyDelete