Saturday, April 7, 2012

Laksa Asam/Penang

Bahan:

Mee Laksa Beras

Bahan Kuah Laksa

1 kg Kembung
3 - 4 ulas asam keping
1/2 labu bawang besar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 - 4 biji cili padi
1 -2 sudu besar cili giling
1/2 cawan air asam jawa
3 cm belacan/Pes Udang
segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
garam secukup rasa

Bahan Ulam Laksa
5 biki telur rebus - d belah dua
1 biji cili merah di hiris
1/2 labu bawang merah di hiris
1/2 biji nenas di hiris
1 batang timun di hiris memanjang
4 biji limau kasturi
4 helai daun salad

Cara

1. Laksa d rendam dalam air sekurang-kurangnya 1/2 jam kemudian d rebus sampai kembang. Toskan dan ketepikan.

2. Kuah Laksa = Ikan d rebus bersama asam keping dan sedikit garam. Kemudian asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi.
3. Ikan rebus di ambil isinya lalu d kisar kemudian campurkan isi ikan kisar tadi kedalam air rebusan tadi. Tulang ikan turut d kisar kemudian tapiskan ramuan ini.
4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia. Bahan kisar ini d campurkan kedalam ramuan ikan rebus tadi, kemudian panaskan periok..
5. Masukkan cili giling dan belacan/pes udang, lalu masukkan air asam jawa.
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
7. Kacau perlahan-lahan. Masak hingga mendidih. Rasakan rasa masin, masam dan pedasnya. Bubuhkan garam secukup rasa dan sedia untuk d angkat dan d hidangkan bersama Laksa dan ulam-ulamannya.

No comments:

Post a Comment