Saturday, April 7, 2012

Kuih Cara berlauk udang




Bahan-bahan


* 100gm tepung
* 200ml santan
* 1 biji telur
* 1/2 sudu teh garam
* beberapa titik pewarna kuning

inti
* 50 g udang
* 1/4 bawang besar dipotong dadu
* sedikit garam

Hiasan
* Daun bawang/sup dihiris halus
* cili merah dihiris halus

cara-cara inti.
1. Tumis bawang hingga kekuningan dan masukkan udang dan masak sampai udang benar2 masak dan d tambah garam.

Cara-cara

1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. gaul hingga rata.
2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan inti tadi dan bahan hiasan.
3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje

No comments:

Post a Comment