Saturday, April 21, 2012

Kek Kukus Lapis Roti Marrie

By: MaSaly
Source: Dari Dapur CT..
 
Bahan:

3 biji telor grade A
110 gm tepong gandum
110 gm gula castor
1 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil ovelate
75ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
50ml minyak jagong/masak
1 sudu kecil esen vanila
perwarna oren, merah dan kuning
biskut Marrie secukupnya

Cara:

Didihkan air dalam kukusan. 
Ayak tepong gandum bersama baking powder. Campurkan kesemua bahan2 keciali Roti Marrie dan perwarna.
Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 minit sehingga gebu kemudian masukkan minyak dan gaul dengan spatula sehingga sebati.
Alas loyang dengan sedikit minyak  dan glis dengan sedikit butter.
Bahagikan kepada 3 bahagian sama rata dan d beri warna dan kacau rata.
Masukkan adunan pertama dan susunkan roti marries keatasnya dan kukus selamat 5 minit dengan api sederhana kecil.
Buat lagi dengan adunan ke dua, susun roti marries dan kukus selamat 5 minit. Seterusnya adunan terakhir susun roti marries dan kukus lagi selama 10 minit.
Setelah masak biarkan kek  d dalam loyang selamat 10 minit kemudian baru diterbalikan di atas rak dawai supaya sejuk.


No comments:

Post a Comment