Bahan:
500g pulut
500g pulut
100g gula pasir
750g gula melaka
3 helai daun pandan
375ml santan pekat
750g gula melaka
3 helai daun pandan
375ml santan pekat
1 1/2 cawan air
sedikit garam
Cuci bersih pulut dan rendam semalaman. Pada keesokan hari, pulut ini hendak lah dikukus sehingga masak. Sementara itu masak gula Melaka, gula pasir, garam, daun pandan dengan 1 1/2 cawan air, sehingga gula larut. Kemudian tapis. Masukkan santan kedalam gula ini dan masakkan sehingga pekat dan bertali, masukkan pulut. Kacau dan masak sehingga adunannya tidak melekat kepada kayu pengacau. Masukkan ke dalam loyang dan ratakan.Sejuk baru potong.
sedikit garam
Cuci bersih pulut dan rendam semalaman. Pada keesokan hari, pulut ini hendak lah dikukus sehingga masak. Sementara itu masak gula Melaka, gula pasir, garam, daun pandan dengan 1 1/2 cawan air, sehingga gula larut. Kemudian tapis. Masukkan santan kedalam gula ini dan masakkan sehingga pekat dan bertali, masukkan pulut. Kacau dan masak sehingga adunannya tidak melekat kepada kayu pengacau. Masukkan ke dalam loyang dan ratakan.Sejuk baru potong.
I really like your blog.. very nice colors & theme.
ReplyDeleteDid you create this website yourself or did
you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking
to design my own blog and would like to find out where u got this from.
thanks