Hopes to share the joy of my cooking journey in words and pictures with you...
Tuesday, March 6, 2012
Pau Ayam & Donut
By: MaSaly
Source: Reen Khan Shariff
Bahan:
500 gm Tepong Gandum
60g Gula Halus
1/2 sudu kecil garam
70ml Minyak sayur/makam (Ma guna minyak Sunflower)
1 peket Instant yeast
230ml air paip
Cara:
1. Mula2 satukan yeast kedalam 230ml air..kacau sikit dan ketepikan.
2. Masukkan tepong, gula dan garam kedalam mangkuk besar dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul hingga rata.
4 Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tak melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepong dan sekiranya kering masukkan sedikit minyak lagi.
5. Doh yang sudah siap d uli, tidak perlu d perap. Boleh segera d buat Pau/Donut.
6. Bulat2kan doh dan isikan inti kesukaan masing2.
7. Goreng Pau 1/2 masak dan simpan dalam freeze. Jika ingin membuat Pau goreng instant. Atau kukus Pau dan simpan dalam freezer untuk Pau kukus instant.
8. Inti Pau pilihan seperti Sambal Tumis, Kacang Merah, Kaya,Kelapa Manis, Choc dan lain2.
9. Adunan akan lebih lembut jika menggunakan food mixer. Jika tiada food mixer..jom menguli manual sahaja..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment