Hopes to share the joy of my cooking journey in words and pictures with you...
Wednesday, March 21, 2012
Stew Daging
Bahan-bahan:
500gm daging lembu di bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker). Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
2. Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan tepung gandum, kacau rata.
3. Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 20-30 minit dengan menggunakan periuk tekanan.
4. Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment