Thursday, October 20, 2011

Paceri Nenas


Bahan:
1 biji Nenas - cincang
2 cawan air
2 cbsr minyak

Bahan tumis:
1 biji bawang besar- di hiris
4 kuntuk bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 kerat kayu manis

1/2 sudu makan halia - di hiris
3 ulas bawang putih - di hiris
2 cbsr kismis
1 cteh serbuk kunyit
5 cbsr gula
1 cteh garam

Cara:
Masukkan nenas cincang kedalam periok berisi air. Masak sehingga mendidih dan angkat.
Panaskan minyak, masukkan bahan tumis tadi. Setelah bawang garing, campurkan pula bawang putih dan halia di gaul lagi sehingga garing. Masukkan kismis, nenas dan air, kunyit, garam dan gula. Didihkan selamat 10 minit. Masak sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment