Wednesday, October 19, 2011

Mee Pok Udang




  • 1 peket mee POK
  • 4-6 ekor udang basah
  • 50g udang kering ( blend )
  • 1/2 biji bwg besar
  • 3 ulas bwg putih
  • 4 sudu sos tomato
4 sudu cili sos
  • 1 biji telur (d pukul sebentar)
  • sawi
  • tauge
  • bawang goreng
  • Hirisan cili merah
  • Air
  • Gula
  • Garam
  • sedikit tepong jagong (untuk memekat kuah d campur dgn sedikit air).

Cara-cara

  1. Celur mee POK.
  2. Blend bwg besar,bwg putih,cili. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
  3. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air, udang basah, sos cili and sos tomato. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
  4. Kecilkan api. Masukkan campuran tepong jagung tadi gaul perlahan sambil masukkan telur yg telah di pukul sebentar. Akhir skali masukkan sawi.
  5. Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauge, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.

No comments:

Post a Comment