Buat Bingka Kacang Hijau untuk juadah petang nanti. Sebenarnya ada lebihan kacang hijau yang d rebus semalam...jadi buatlah seloyang..
Resipi:
Bahan:
200gm Tepong gandum
600gm Santan (2 pkts santan + 600gm air)
400gm Kacang Hijau (direbus dan kisar)
200gm Gula
4 biji telor
30gm mentega cair
sedikit garam
sedikit bijan untuk taburan
Cara:
Masukkan kacang hijau d dlm satu bekas, kemudian masukkan telor,gula dan tepong. D gaul rata.
Masukkan santan & garam gaul lagi, akhir sekali masukkan mentega cair.
Tapiskan ke dalam acuan.
Bakar dgn suhu 190 selamat 45 minits.
200gm Tepong gandum
600gm Santan (2 pkts santan + 600gm air)
400gm Kacang Hijau (direbus dan kisar)
200gm Gula
4 biji telor
30gm mentega cair
sedikit garam
sedikit bijan untuk taburan
Cara:
Masukkan kacang hijau d dlm satu bekas, kemudian masukkan telor,gula dan tepong. D gaul rata.
Masukkan santan & garam gaul lagi, akhir sekali masukkan mentega cair.
Tapiskan ke dalam acuan.
Bakar dgn suhu 190 selamat 45 minits.
Siapa2 yang ingin mencuba...silakan ambil resipi d sini....
No comments:
Post a Comment