Putu Mayam
Bahan-bahan:
1 kg tepung beras
1.5 liter air
garam
100 gram kelapa parut
100 gram gula merah
Cara penyediaan:
Didihkan air. Campurkan tepung beras bersama garam. Masukkan air panas dengan perlahan-lahan dan gaul sehingga menjadi doh lembut.
Panaskan pengukus.
Masukkan adunan tepung beras ke dalam acuan. Tekan ke dalam pengukus. Kukus selam 5 minit.
Setelah masak, hidangkan bersama gula merah dan kelapa yang digaul dengan garam.
Salam akak baru aje makan putu mayyum tapi beli...tak pandai hendak membuatnya. Tenguk kat cni cantik putu mayyumnya...bolehlah pelan-pelan berlajar membuatnya. Thanks ya for sharing
ReplyDeleteSelamat mencuba ya...ini pun percubaan pertama..lama dah ingin nak buat sendiri akhirnya tercapai jugak. Alhamdullilah menjadi lah pulak......
ReplyDelete