Sunday, February 26, 2012

Putu Mayam


Bahan-bahan:

1 kg tepung beras
1.5 liter air
garam

100 gram kelapa parut
100 gram gula merah

Cara penyediaan:

Didihkan air. Campurkan tepung beras bersama garam. Masukkan air panas dengan perlahan-lahan dan gaul sehingga menjadi doh lembut.

Panaskan pengukus.
Masukkan adunan tepung beras ke dalam acuan. Tekan ke dalam pengukus. Kukus selam 5 minit.
Setelah masak, hidangkan bersama gula merah dan kelapa yang digaul dengan garam.

2 comments:

  1. Salam akak baru aje makan putu mayyum tapi beli...tak pandai hendak membuatnya. Tenguk kat cni cantik putu mayyumnya...bolehlah pelan-pelan berlajar membuatnya. Thanks ya for sharing

    ReplyDelete
  2. Selamat mencuba ya...ini pun percubaan pertama..lama dah ingin nak buat sendiri akhirnya tercapai jugak. Alhamdullilah menjadi lah pulak......

    ReplyDelete