Hopes to share the joy of my cooking journey in words and pictures with you...
Saturday, February 11, 2012
Kuih Lapis Serikaya Milo
Bahan A
300gm tepong gandum
60gm tepong hoen kwee
300 gm gula halus (castor)
2 biji telor
500ml santan KARA
1000ml air
1/2 sudu kecil garam
Bahan B
100ml air panas
25gm serbuk Milo (4tbs rata)
(sebatikan menjadi pes Milo)
Cara:
Satukan Bahan A, gaul sehingga sebati - tapiskan.
Bagi kepada 2 bahagian (+ - 800ml)
Bahagian 1 - campur B menjadi adunan Milo
Bahagian 2 - campur warna biasa
Panaskan loyang bergris - tuang adunan kuning (+ - 270ml setiap lapisan) kukus selama 5 minit.
Seterusnya tuang kan adunan Milo dan kukuslah selama 5 minit dan seterusnya sehingga habis.
Lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus lah selama 15 - 20 minit.
Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment