Friday, December 9, 2011

PALOVA




Bahan-bahan


3 biji putih telur
50 gm gula kastor
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila

Topping

250g whipping cream
30g gula icing
1/2 sudu kecil esen vanila
Buah-buahan seperti strawberry,passionfruit,kiwi,blueberry,pineapple dan sebagainya.


Cara-cara
Pastikan mangkuk anda bersih yer.Putar putih telur sampai keluar 'soft peak',tambah gula kastor sedikit demi sedikit dan putar sehingga keluar 'stiff peaks'.pastikan gula betul2 hancur.masukkan esen vanila, cuka dan tepung jagung.kacau semuanya.
Lukiskan bulatan besar pada baking paper dan sudukan adunan ke dalamnya.Panaskan oven 180 degree celcius dan tukarkan ke 120 degree celcius sebaik sahaja ia dimasukkan ke dlm oven.bakar selama 1 jam dan sejukkan 30 minit.


Untuk topping,putar whipping cream sehingga muncul soft peaks.

Maniskannya dgn gula dan esen vanila.
sudukan whipping cream keatas pavlova sehingga menutupi atasannya.

Hias dengan buah-buahan.

No comments:

Post a Comment