Monday, December 19, 2011

Karipap




Bahan-bahan :
250g tepung gandum
2 sudu marjerin- panaskan
2 sudu minyak masak - panaskan
garam skit
air
INTI
5 biji keledek
2 sudu kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air
isi ayam
Cara-cara :

Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung n marjerin.Gaul rata..Masukkan minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan isi ayam, kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana.

No comments:

Post a Comment