Thursday, January 13, 2011

Kek Lapis Liyana


Mengilhamkan sebiji Kek Lapis Liyana dengan pengunaan jejari coklat dan Oreo...

Resipi:
350 gm Butter
3o0 gm Caster sugar
350 gm Tepong gandum
100 gm Horlick
10 biji telor
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu makan ovalet
2 pkts Biskut OREO
1 pkt jejari coklat
1 sudu kecil vanila
sedikit warna kuning



Cara:
Pukul butter bersama gula sampai kembang dan berkrim.
Masukkan telor satu persatu, kacau hingga sebati
Masukkan ovalet,tepong gandum,horlick dan essen vanila ~ gaul. kemudian masukkan susu pekat manis gaul lagi.
Warna kan adunan dengan warna kuning.
Panaskan oven pada suhu 160 C
Sendukkan adunan kedlm loyang dan bakar dengan api atas bawah sampai keperangan. Buat lah selapis lagi dan susunkan pecahan Oreo dan jejari coklat. Bakar dgn api atas... Buatlah lapisan selanjutnya dangan cara yang mula2 tadi sampailah habis...


No comments:

Post a Comment