Sumber Resipi : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Bahan untuk gula hangus :
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 sudu besar mentega
Cara :
- Gula digoreng dengan api sederhana besar.
- Bila gula dah agak cair, masukkan air panas (bab ni kena hati-hati sikit tau! Nanti dia meletop-letop).
- Masak hingga gula betul-betul larut.
- Kemudian masukkan mentega dan kacau hingga ia cair. Tutup api dan ketepikan.
Bahan untuk kek :
- 4 biji telur
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul telur hingga kembang (warna telur menjadi pucat).
- Masukkan susu pekat manis dan pukul rata. Mulai step ni, boleh curah adunan ke dalam blender je kalau nak.
- Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terdahulu sedikit demi sedikit.
- Tuangkan asen vanilla.
- Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.
- Bakar selama 1 jam pada suhu 160 C dengan api bawah sahaja. Kemudian balance terakhir 11 minit tu pula api atas dan bawah.
nyaman na upa sarang semut ye kak..hehehe :)
ReplyDelete