Friday, January 6, 2012

Roti


Oleh: Masaly
Sumber: Norsita Mohaban

Bahan2


500g tepung gandum

100g gula (7 sudu makan)
15 g milk powder (2 sudu mkn)
5g garam (1 sudu teh)
15 g dry yeast (yis)
1 biji telur
1 cawan air (200ml)
4 sudu mkn butter

cara2

1. campur tepung dgn semua bhn kering ke dlm mangkuk dan gaulkan
2. masukn mentega, telur dan air suam. gaulkan sehingga mjadi doh yg lembut.
3. balutkan doh dgn sedikit minyak dan masukkan ke dalam acuan segi empat tepat. biarkan doh 1 jam sehingga kembang 2 kali ganda. jgn lupa tutup permukaan doh sebelum dibiar 1 jam.
4. sapukan telur diatas roti sebelum mbakar.
5. bakar 200c selama 20-25 minit.

No comments:

Post a Comment