Sunday, October 14, 2012

Kue Tiew Basah


 
Bahan-bahan:
1 pek kue tiew - masuk dlm tapis basuh dan toskan
200gm ayam/daging - dihiris nipis
10 ekor udang besar
2 ikat sawi - dipotong
3 biji telur
2 labu bawang besar - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
3 sudu makan cili kisar - nak letak kurang pun boleh
3 sudu makan sos tiram
4 sudu makan kicap
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
sedikit tepong jagong - untuk memekatkan kuah (d cmpr dgn sedikit air)
minyak untuk menumis

Cara:
panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
masukkan daging/ayam dan sedikit air
masak sehingga daging empuk
kemudian masukkan sos tiram, cili kisar, kicap, garam, serbuk perasa dan gula
gaulkan sebati dan tumiskan sehingga rempah bertukar warna kegelapan sikit dengan menggunakan api sederhana besar, masukkan udang gaulkan sebati dan biarkan sekejap,masukkan bancuhan tepong jagong gaul sehingga kuahnya pekat.
masukkan pula sawi dan gaul rata, masukan telur, gaul rata bg telur masak
bubuh pula kue tiew. Masak dan hidangkan dengan taburan bwg goreng/cili potong.




No comments:

Post a Comment