Sunday, October 14, 2012

Daging/Ayam Masak Lada Hitam

 

Bahan-bahan 

  • 1/2 kg daging/ayam (dihiris nipis)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • kicap manis sesedap rasa
  • sedikit garam
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato

Cara-cara

  1. Tumbuk lada hitam hingga hancur, barulah tumbuk halia, bwang putih, dan bawang besar hingga lumat
  2. Gaulkan bhn tumbuk tadi dengan daging yg telah dihiris nipis
  3. Masukkan sos tiram, sos tomato, cili, kicap pekat dan kicap manis, kunyit dan garam. gaul rata
  4. Perap dahulu daging tersebut selama 2 jam sebelum di masak, makin lama perap makin sedap
  5. Panaskan minyak dan goreng daging hingga empuk, tambahkan sedikit air
  6. Setelah masak, boleh dihias dengan hirisan daun bawang, lada, daun sup, dan hirisan bawang.

No comments:

Post a Comment