Thursday, February 10, 2011

Japanese Cheese Cake


Japanese Cheese Cake senang di buat dan mudah mendapatkan bahan2nya....

Resipi:

Bahan A

250 gm Cream Cheese
50 gm butter
100ml Fresh milk
6 kuning telor
60gm Tepong Gandum
20 gm Tepong Jagong

Bahan B

6 biji putih telor
140 gm Gula castor
1 sudu teh Cream of tartar

Cara:

Untuk Bahan A
~ cairkan Cream cheese, butter dan fresh milk dengan cara double boiler. Bila cair ketepikan sebentar.
~ kemudian masukkan tepong gandum, tepong jagong, kuning telor., di gaul sampai sebati.

Untuk Bahan B
~Pukul putih telor sampai kembang, masukkan gula castor dan cream of tartar...gaul lagi sehingga sebati.

Satukan Bahan A dan Bahan B~ di gaul dengan perlahan. Masukkan kedalam acuan cupcake atau pun kedalam loyang berukuran 8 x 8.

Bakar dengan suhu 160 C sampai masak dengan cara Waterbath.



No comments:

Post a Comment