Monday, July 23, 2012

Sunflower Semprit




 By: Masaly
Resipi: Reen Khan Shariff


BAHAN BAHAN

200 GM BUTTER 
80 GM GULA ICING
1 BIJI KUNING TELOR
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
*125 GM TEPUNG GANDUM
*100 GM TEPUNG JAGUNG
*125 GM TEPUNG KASTARD CAP BUNGA RAYA
HIASAN
TERPULANG PADA MASING MASING NAK LETAK APA PUN BOLEH TAPI LAGI SEDAP KALAU BUBUH COKLAT CHIP

BAHAN BERTANDA * DIAYAK

CARANYA
TANPA MENGUNAKAN MIXER JUST GUNA WHISK SAHAJA
PUKUL BUTTER DENGANN GULA
MASUK KUNING TELOR ,ESEN VANILLA DAN PUKUL PELAHAN SUPAYA MESRA
AKHIR SEKALI MASUK KAN TEPUNG2 YANG DI AYAK TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT .DAN KAUP DENGAN PERLAHAN2 SUPAYA MENJADI DOH
GUNAKAN ACUAN SEMPERIT PECAH 15.TEKAN DI ATAS DULANG YANG TELAH DILENGSER  DENGAN SEDIKIT BUTTER
BAKAR PADA SUHU 170 API BAWAH SAHAJA SELAMA 15- 20 MINIT ATAU  FOLLOW PADA OVEN MASING2

SELAMAT MENCUBA ..

TIPS
SUPAYA BISKUT TIDAK KEMBANG ATAU DEBAB
MASA MIX BUTTER DENGAN GULA JGN LAMA SGT ASALKAN SEBATI SAJA.

Wednesday, July 18, 2012

Carnation cOOkies






Resepi : Reen  Khan Shariff
By:Ma Saly
Bahan-bahan :
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan marjerin / mentega
  • 1/2 sudu kecil  baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla 
  • 1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) - jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit sukatannya.
  • sedikit strawberry paste 
  • pewarna merah jambu- optional 
Cara-cara :
  1. Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan baking powder diayak  bersama.
  2. Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati. reen guna whisk sahaja  Masukkan vanila, kacau rata.
  3. Masukkan tepung. kaup pelahan dengan spatula supaya menjadi doh.bahagikan 2 bahagian  1 bahagian di letak kan strawberry paste dan sedikit pewarna merah jambu dan 1 bahagian warna asal.
  4. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya. 
  5. Untuk membentuk, ambil 2 warna  dan tekan ke dalam acuan biskut semperit pecah 15.
  6. hiaskan dengan coklat chip.atau guna acuan bintang kecil picitkan sedikit atas biskut tadi sebagai hiasan.
  7. Bakar pada 170 C selama 15 -20 minit atau hingga masak.api bawah saja.