Friday, October 21, 2011

Onde-onde Buah Melaka



Bahan-bahan:
  • Sedikit air daun pandan & pewarna hijau-kalau nk guna air pandan aje pon ok
  • Sedikit brown sugar-kalau ada gula melaka lg bagus
  • 2 cwn tepung beras pulut
  • Sedikit kelapa kering-kalau ade kelapa parut fresh lg best
  • sedikit garam
  1. Bancuh tepung pulut bersama air yg dicampur dgn air pandan dan sedikit pewarna hijau. Gaul sehingga tepung sebati dan tidak terlalu lembut/keras.
  2. Bulat2 kan dan isi brown sugar/gula melaka ditengah. Tutup dan bulatkan kembali.
  3. Masukkan dlm air mendidih dan biarkan sehingga onde2 terapung.
  4. Angkat dan gaulkan dgn kelapa kering yg telah dibancuh dgn sedikit air panas & sedikit garam. Kalau guna kelapa parut fresh, gaulkan saje dgn sedikit garam. Ulang sehingga tepung habis. Siap!

No comments:

Post a Comment