Mee Pok Udang
- 1 peket mee POK
- 4-6 ekor udang basah
- 50g udang kering ( blend )
- 1/2 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
- 4 sudu sos tomato
4 sudu cili sos
- 1 biji telur (d pukul sebentar)
- sawi
- tauge
- bawang goreng
- Hirisan cili merah
- Air
- Gula
- Garam
- sedikit tepong jagong (untuk memekat kuah d campur dgn sedikit air).
Cara-cara
- Celur mee POK.
- Blend bwg besar,bwg putih,cili. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
- Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air, udang basah, sos cili and sos tomato. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
- Kecilkan api. Masukkan campuran tepong jagung tadi gaul perlahan sambil masukkan telur yg telah di pukul sebentar. Akhir skali masukkan sawi.
- Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauge, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.
No comments:
Post a Comment