Hopes to share the joy of my cooking journey in words and pictures with you...
Wednesday, October 19, 2011
Mee Pok Udang
1 peket mee POK
4-6 ekor udang basah
50g udang kering ( blend )
1/2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
4 sudu sos tomato
4 sudu cili sos
1 biji telur (d pukul sebentar)
sawi
tauge
bawang goreng
Hirisan cili merah
Air
Gula
Garam
sedikit tepong jagong (untuk memekat kuah d campur dgn sedikit air).
Cara-cara
Celur mee POK.
Blend bwg besar,bwg putih,cili. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air, udang basah, sos cili and sos tomato. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
Kecilkan api. Masukkan campuran tepong jagung tadi gaul perlahan sambil masukkan telur yg telah di pukul sebentar. Akhir skali masukkan sawi.
Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauge, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.
No comments:
Post a Comment