by: Ma@Masalykitchen.blogspot.com
Source: airtangan Reen Khanhttp://reenkhan7067.blogspot.com/
Bahan bahanya:
4 biji ubi keledek (direbus dan dilecek halus mulus)
2 cawan tepung gandum (main agak2 je sesedap kita mengentel)
untuk intinya
Gula secukupnya.
Cara:
Ubi keledek d rebus seningga empuk toskan kemudaian d lenyek2 hingga betul2 lumat semasa tengah panas2 lagi.
Kemudian campurkan dengan tepung tandum sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola kemudain doh tadi d leperkan dgn tangan, kalau melekat pada tapak tangan puan2 sapu minyai masak, kemudain letakkan sedikit gula di tengah2 dan bentukkan menjadi bujur.
Setelah itu bolehlah d gorengkan dalam kuali yang berisi minyak yang sedang2 panasnya.
No comments:
Post a Comment