300 g ikan tengiri
1 cteh serbuk kunyit (d cmpr satu cteh air dan garam secukup rasa d gaul jadikan rempah basah)
minyak untuk mengoreng
Bahan kisar:
3-4 tangkai lada merah
1 biji bawang besar (sederhana)
2 ulas bawang putih
1/4 cawan air (sekira mengunakan pengisar)
2 cbsr kicap pekat
1/2 - 3/4 cawan air
1 cteh gula
2 cbsr minyak
air limau kasturi
Cara:
Lumurkan kunyit pada kepingan ikan dan goreng hingga garing. Toskan dan ketepikan.
Tinggalkan minyak dalam kuali anggaran 2 cbsr. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga bangkit baunya. Masukkan semula ikan goreng kedalam kuali. Selaputkan dengan rempah. Masukkan kicap,air,gula dan akhir sekali air limau. Tutup periuknya dan renih anggaran 5 minit.
No comments:
Post a Comment