Wednesday, June 15, 2011

Acar Timun

Bahan:
Timun - di hiris
Lobak - di hiris
Halia - di hiris
Bawang Merch Kecil
Bawang putih
Cuka
Gula
Garam
Biji bijan
minyak masak
serbuk kari ikan adabi
sedikit air

Cara:
Timun, lobak, halia, Bawang Merah kecil, Bawang putih di jemur di bawah matahari sehingga setengah kering.

Panaskan minyak, goreng bawang merah kecil, bawang putih dan halia sebentar kemudian masukkan sebuk kari ikan gaul dan tambah sedikit air. Biarkan mendidih sebentar lalu masukkan bahan timun dan lobak. Gaul rata. Akhir sekali tambah dgn bahan perisa... cuka, gula, garam dan kacau rata. Tutup api dah biarkan sejuk sebentar.
Gaullah bersama sedikit biji bijan yang telah di goreng tanpa minyak..

No comments:

Post a Comment