By:Ma Saly
Source: Mak Qis fihan8183.blogspot.com
Lapisan Bawah :
Source: Mak Qis fihan8183.blogspot.com
Lapisan Bawah :
250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul
Cara membuatnya :
Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar.
Bahan :
Lapisan Atas :
150g isi durian
125g gula
3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat ( 200ml santan pekat + 175ml air)
secubit garam
Sedikit pewarna kuningCara membuatnya :
Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
Tunggu benar2 sejuk baru dipotong
my favourite..selalu habiskan yang atas dulu baru makan pulut..kadang2 tinggal aje...pulut tu...macam budak kecik kan
ReplyDeleteNyam2 eh....harus dicuba...tq for sharing
ReplyDeletePaty~ mmg cam tu lah cara makan nya.... paling atas sedapppp hehe
ReplyDeleteNur68~ sedap mesti cuba.... :)