Bahan
600 g pulut beras
700 ml air
1/2 sudu teh garam
150 g paha ayam (di hiris nipis)
50 g udang kering
50 g cwndawan hitam kering (d rendam dan kemudian di hiris nipis)
6 sudu makan minyak masak
100 g bawang besar (d hiris)
1 sudu besar daun bawang (d cincang)
2 ulas cili meah (d hiris)
Perisa
3 sudu besar air
3 sudu besar sos soya
1/2 sudu teg gula
secubit rasa lasa
Cara:
1. Cuci beras pulut. Kemudian rendamkan d dalam air selama 5 minit. Toskan.
2. Panaskan minyak d dalam periuk dan goreng terendam bawang merah dengan api yang kecil sehingga keemasan. Tapis dan biarkan seketika.
3. Guna minyak yg sama untuk menggoreng udang sehingga wangi, campurkan isi ayam dan cendawan. Gaul dengan sempurna. Tuangkan perisa dan masak sehingga mendidih, keluarkan dan biarkan sebentar.
4 Campur beras pulut, air dan garam. Masakkan ke dalam periuk nasi. Bila masak tuangkan inti yang telah d masak tadi ke atas pulut. Gaul dengan sempurna. Tabur bawang merah garing, cili merah yg telah d potong dan daun bawang. Sedia untuk d hidang.
No comments:
Post a Comment