Tuesday, January 3, 2012

Laksa Kedah

Bahan:
500gm Laksa
500gm iKan kembung - d rebus, d ambil isi & d tumbuk
1.8 liter air
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
Garam, gula secukup rasa

BAHAN (A) Kisar
7-10 tangkai cili kering
4 biji bawang merah
2 sm belacan

BAHAN sampingan
4 biji cili merah
2 biji bawang besar
2 biji timun
limau nipis

CARA membuatnya
1. Rebus ikan dgn air dan sedikit garam hingga masak. Asingkan isi dari tulang ikan. Tumbuk isi ikan hingga hancur. Ketepikan.

2. Tapis air rebusan ikan ke dalam periuk. Masukkan bahan (A), asam gelugur, daun kesum,garam,gula dan isi ikan.

3. Masak dan kacau hingga menggelegak. Perlahankan api dan renihkan selama 10 minit.

4. Bubuh laksa kedalam mangkok. Aturkan cili merah,bwg besar dan timun di atasnya. Curahkan kuah panas. Jika suka masam perah air limau nipis...

No comments:

Post a Comment