Monday, August 1, 2011

Popia Basah


BAHAN-BAHAN

Untuk buat kulit popiah (A):
* 1 kilo tepung gandum
* 4 sudu minyak masak
* Garam secukup rasa
* Air

Untuk buat inti (B):
* 1 biji lobak merah
* 1 biji sengkuang
* 15 biji kacang panjang/kacang buncis
* 2 biji telur
* 50 sen udang kering
* 1 biji bawang besar-ditumbuk
* 2 biji bawang putih-ditumbuk
* Bawang goreng

Untuk buat sos (C):
* 15 tangkai cili kering
* 2 ulas bawang putih

* 30 sen gula merah
* sos ikan (dalam 2 sudu)
* 1 sudu besar cuka
* Sedikit petis (aku guna petis udang permberian Anna Qawina, shedap ooo...)

*garam (kalo kurang masin)

CARA-CARA (A)
1. Adunkan kesemua bahan A dan blender (cair kulit seperti bancuhan ketayap)
2. Ambil 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan ke atas kuali leper dengan menggunakan belakang senduk. Angkat setelah garing.

CARA-CARA (B)
1. Bawang besar, bawang putih dan udang kering ditumbuk sehingga lumat.
2. Tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk tadi sehingga garing.
3. Masukkan karot, sengkuang, kacang buncis dan telur. Kacau sehingga telur hancur. Tambahkan garam secukup rasa.
4. Setelah masak, angkat dan toskan.


CARA-CARA (C)
1. Bahan-bahan (C) diblender.
2. Tumiskan bahan-bahan (C) tadi sehingga naik minyak.
3. Kemudian masukkan gula merah,cuka dan garam.
4. Kacau sehingga pekat.

CARA MENGHIDANG
1. Sapukan sos di atas lapisan kulit, taburkan bawang goreng.
2. Kemudian taburkan sayur campur yang telah dimasak tadi dan digulung.

No comments:

Post a Comment