Hopes to share the joy of my cooking journey in words and pictures with you...
Friday, July 29, 2011
Pejeri Kedondong
Bahan:
6 biji buah kedondong
5 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih
stgh inci halia
2 sudu serbuk kari daging
1 sudu besar kerisek
1 sudu besar udang kering (tumbuk halus)
rempah empat sekawan
minyak untuk menumis
1 cwn santan
garam, perasa
2 sudu besar air asam jawa
Cara-cara:
Buah kedondong dibuang kulit dan direbus separuh masak panaskan minyak, tumiskan rempah 4 sekawan sehingga naik bau, masukkan bwg merah, bwg putih dan halia yang dihiris halus sehingga wangi masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air asam jawa dan masukkan udang kering kacau sehingga pecah minyak dan tumisan menjadi garing masukkan santan dan kacau lagi. masukkan juga buah kedondong, garam, perasa dan akhir skali kerisek masak sehingga pekat dan reneh sehingga pecah minyak bleh tambah lada merah untuk hiasan jika suka..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment