Friday, June 21, 2013

Penyaram Lembut


By: Ma Saly
Source: Jamayah Bujang

Bahan2:
500g tepung gandum
100g tepung beras
650 air (200ml air pns +450ml air kosong)
3/4 sudu teh garam
500g gula apong atau gula melaka
Minyak masak secukupnya

Cara2:
Dalam bekas, satukan tepung gandum dan tepung beras.
Dalam bekas lain, bancuh gula apong dengan 200ml air panas (boleh juga dimasak seketika untuk mencairkan gula terutamanya jika guna gula melaka)
Apabila gula cair sudah sepenuhnya boleh lah tambahkan air selebihnya.

Tuang air gula apong tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan hand whisk sehingga sebati. Masukkan garam dan kacau lagi.

Tapis adunan dan perap semalaman.

Panaskan 2/3 cawan minyak masak (guna api perlahan).
Ambil satu senduk kecil dan tuang adunan di tengah2 kuali. Biarkan sehingga ia masak dari tepi hingga ke tengah barulah diterbalikkan. Toskan minyak.
Kuih ini memang digoreng satu persatu.