Tuesday, September 28, 2010

Diana Chocolate Cheese Cake

Diana Chocolate Cheese Cake sungguh enak dan d cipta oleh anak buah yang ingin mencoba sesuatu yang baru. Syabas to you Diana.. Here copy & paste recipe from her...

Recipe:-

Cake Ingridient:
125g butter
150g plain dark chocolate, broken into square
450g caster sugar
1/2 tablespoon vanilla essence
200g plain flour
75g self-raising flour
50g cocoa powder
1 pkt Salted Cheese Biscuts
225ml cold water

Cheese Ingridient
1/4 butter
1 block philadelphia cheese (small size)
Sweet Creamer Milk - preferred amount (ie Susu Manis Cap Junjung)

Method:
Place butter chocolate, sugar, vanila essence and 225ml of cold water in a heavy saucepan. Heat gently, stirring occasionally until the chocolate and butter have melted but do now allow boil.

Sift the flours and cocoa powder into a large bowl and make a well in the centre. Add about 1/3 of the chocolate mixture and beat until smooth. Gradually beat in the remaining chocolate mixture. Pour 5 spoons of mixture into the prepared tin and bake on the centre shelf of the 170 degree preheated oven for 5-10 minutes.

For cheese mixture add butter, cheese and milk together. Stir until the mixture get fluffy.

Layer the baked cake mixture with 3 spoons of cheese mixture. Arrange salt cheese biscuits and add another 3 spoons of cheese mixture. Then add another 5 spoons of cake mixture and place back in oven for 5-10 mins. Repeat the step until finish.


Monday, September 27, 2010

My Cheesy Cheese Cake

Cheesy Cheese Cake for my evening tea...

Resipi:
250gm Cream Cheese
100 gm Butter
50 gm icing sugar
Roti Marrie
Roti Oreo
Peanut (untuk tabur)

Untuk Base:
Oreo
butter

Cara:
Untuk base - kisar roti Oreo dgn intinya skali & gaul dgn butter, letak dlm acuan. Tekan2kan.

Cream kan Cheese, butter and gula icing sampai gebu.
Masukkan adunan cream cheese keatas base roti oreo, susun kan roti marrie dan tabur kan peanut.
Ulangkan lagi dengan memasukan adunan cream cheese dan susun roti oreo.
Akhir sekali masukkan lagi adunan cream cheese tadi menutupi roti oreo dan taburkan lebihan peanut.
Sejukkan ke dalam freezer untuk 2 - 3 jam.

LunCh

Sajian tengahari kami untuk hari ini... Tersangatlah simple tapi sedapp..

Ikan Terubok Kukus

Kobis tumis berudang

Telor Dadar

Phrata Roll

Selamat pagi semua..... hari ini buat preparation for bekpes..

Phrata Roll.

Resipi:
2 keping Phrata
Telor dadar
daun salad
udang
chili sos
mayonies
aluminum foil

Cara:
Panas kan sebentar Phrata.
Letakan telor dadar, di susun dgn daun salad & udang.
Tuang kan sos cili bersama mayonies.
Gulungkan kedalam aluminum foil.

Appertizer


Creating own recipe terhasil lah Grill udang berkunyit.. Satu resipi boleh d catergory sebagai appertizer....

Resipi:

Udang
garam
serbuk kunyit
lada
sedikit mentega

Egg Benedict

Simply the best..... very healthy for everyone and good for breakfast too. Let's enjoy the egg benedict

Egg Benedict

TUNA Bun

Selalu memikirkan makan untuk sikecil....Untuk mereka ma buatkan Tuna bun yang d buat daripada Dinner bun. Resipi yang begitu senang dan mudah.

My Little TUNA Bun


Tuna Bruschetta & Cucur Udang

Minum pagi bersama adek yang baru datang dari Kampung. Buat sesimple bekpes jer.....

TUNA Bruschetta

Cucur Udang


Friday, September 24, 2010

Kek LUMUT

Raya tahun tok buat Kek Lumut ya pun anak buah yang buat.

Resipi:

Bahan:
16oz Mentega
1 gelas Gula Halus
1 gelas Tepong gandum
10 biji Telor
1 gelas Tepong susu
1 gelas Horlick
1/2 tin Susu pekat manis
1 botol jem mixed fruits
1/2 botol pati pandan

Cara:
Pukul mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan telor satu persatu.
Masukkan tepong gandum, tepong susu, jem, horlick, susu pekat manis dan pati pandan - gaul rata.
Kukus selama 2 - 3 jam.

Texture kek nampak halus dan lembut. Sungguh enak.

Thursday, September 23, 2010

Nasi Lemuni


Pokok Lemuni... tertanam nya d depan rumah. Ada yang kata Daun Lemuni awet muda.. buat ulam sedap tapi tak pernah nak mencoba... Bertemu dengan kawan FB.. menyarankan untuk buat Nasi sedap.... Di cuba dan ini lah hasilnya...

Resipi:

2 cawan beras
2 cawan air
Kelapa parut
2 -3 Tangkai Daun Lemuni
Halia
Bawang Merah
Lada Hitam
sedikit garam

Cara:

Kelapa parut di blend bersama daun Lemuni dan air. Tapiskan. Bawang merah, halia dan lada hitam di tumbuk. Kemudian masukkan beras kedalam air santan yg bercampur daun lemuni, masukkan bahan tumbuk dan sedikit garam. Tanak lah nasi sehingga masak.

Rasa Nasi Lemuni ni berlemak dengan ada rasa sedikit pedas lada. Enak dan baik untuk membuang air dalam tubuh badan. Harus di coba...

Wednesday, September 22, 2010

Juadah HARI RAYA

Juadah d bulan Syawal...just prepare a simple menu on the 4th of Hari Raya sebab Hari Pertama balik kampong so sik lah buat byk sangat. This is for family gathering only.


Buat LAKSA JOHOR

Mee Spaghetti


Kuah Laksa


Kerabu Su hun


Set for LAKSA JOHOR

MEE Udang Basah


Mee udang Basah

Resipi:

1 bungkus Mee kuning

6 - 8 ekor Udang Basah
se ikat sayur sawi
1 biji telor - di pukul manja
4 ulas Bawang putih - d tumbuk kasar
sedikit serbuk Lada putih
3-4 sudu makan Kicap manis
sedikit tepong jagong (untuk memekat kuat)
1 jug air
Garam & perisa

Cara:
Panaskan minyak dan tumis kan bawang putih yg d tumbuk kasar sehingga naik bau, masukkan udang basah dan kacau sebentar. Setelah udang setengah masak, masukan air, kicap manis, serbuk lada putih. Biarkan mendidih sebentar, kemudian masukkan campuran tepong jagong tadi dan gaul lah kuah tadi sehingga agak2 pekat. Masukkan Mee kuning dan sayor sawi. Akhir sekali masukkan telor yg telah di pukul dan gaul sebentar.




Thursday, September 2, 2010

Biskut Cheese


Sebut biskut CHEESE..... memang fav. keluarga. Setiap tahun Hari lebaran wajib ada Biskut Ciss......

Resipi:
250 gm Butter
2o0 gm Tepong Jagong
400 gm Tepong Gandum
1 biji kuning telor
1 kotak Chedder Cheese (di parut halus)

Cara:
Pukul mentega bersama telor sampai sebati.
Masukkan tepong jagong, tepong gandum gaul sebentar.
Akhir sekali masukkan Cheese yg telah d parut tadi.
Gaul dan dapatkan doh yang lembut. Kalau adunan masih licak tambahkan tepong gandum.
Canai dan terap mengikut acuan yang d sukai.
Bakar pada suhu 160 - selama 20 - 25 minit ~ sehingga masak.


~ Selamat mencoba ~

Wednesday, September 1, 2010

Green LACE cOOkies

Biskut ini d perbuat dari Biskut Marries dan juga Hazelnut. Ingin mencoba silakan....


Green LACE cOOkies

Resipi:

BAHAN A
120 gm Mentega
20 gm Shortening
80 gm icing sugar
1 tsp pandan paste
warna hijau
1 kuning telor

BAHAN B
150 gm Tepong gandum
30 gm Tepong Jagong
30 gm biskut marries (kisar halus)
20 gm kacang hazel (kisar halus) ~ boleh d ganti dgn gajus.

BAHAN C
White Cooking coklat
manit warna

CARA:
Pukul Bahan A sampai kembang & gebu
Masukkan Bahan B di uli sehingga menjadi doh yang lembut
Canai 1.2 cm dan terap menggunakan acuan kegemaran
Bakar pada suhu 160 selama 25 minit atau sehingga masak
kemudian drizzle denga n cooking coklat dan tabur manit d atasnya.


Green Peas cOOkies

Biskut ini baru pertama kali di coba, ternyata memang sedap and terasa kacang hijau nya. Really Healthy Cookies, delicious and crispy too. Siapa2 nak coba silakan...

Green Peas cOOkies


The Green Peas
Recipe:

130 gm Fried Green Peas - Grinded
160 gm plain Flour
80 gm icing sugar
1/4 tsp salt
100 gm Corn Oil

Method:
Place all ingredient except oil into a mixing bowl, mix well.
Add oil and combine to form a dough.
Roll dough into thin sheet and cut
Bake for 15 - 20 minutes at 160 or till cooked.
Cool completely before storing.